Pompoencake met frisse kwark & Moncou topping!

De herfst is officieel begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en we worden dagelijks natgeregend. Maar toch is dit qua koken, bakken en de natuur mijn favoriete seizoen. Prachtige kleuren en stevige maaltijden kenmerken deze tijd van het jaar. En hoe toepasselijk is in de maand oktober een pompoencake? Deze kan en mag eigenlijk niet ontbreken!

Het is totaal geen moeilijk recept en hij is nog redelijk gezond ook!

De ingrediƫnten:

  • 100 gr tarwebloem + 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 400 gr pompoenblokjes (kleine flespompoen)
  • 70 gram rozijnen
  • 1 banaan
  • Handje pecannoten (grof gehakt)
  • 4 eieren
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille aroma
  • boter om in te vetten
  • 1 vel bakpapier

Voor de topping:

  • 1 eetlepel honing
  • 75 gr kwark
  • 1 bakje moncou (geen wikkel)
  • Paar pecannoten

Stap voor stap:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden. Snij de kleine flespompoen in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Natuurlijk wel eerst even schillen en uithollen. Breng een grote pan water aan de kook en kook de stukken in 11 minuten gaar. Als ze gaar zijn laat je ze in een zeef uitlekken en afkoelen.
  2. Ondertussen doe je de tarwebloem, zelfrijzend bakmeel, de helft van de rozijnen, de grof gehakte pecannoten, koek en speculaaskruiden en de kaneel in een grote kom.
  3. Doe de iets afgekoelde pompoenstukjes in een foodprocessor en maal fijn. Deze mogen bij het andere mengsel.
  4. Doe vervolgens de eieren, de banaan, vanille aroma en de andere helft van de rozijnen ook in de foodprocessor en meng goed. De eieren moeten iets luchtig worden (duurt ca. 2 min). Dit mengsel mag ook bij in de grote kom.
  5. Roer kort maar stevig door, zodat het een samenhangend cakebeslag vormt.
  6. Giet vervolgens het beslag in het ingevette en met bakpapier beklede cakeblik. Bak de cake 45 minuten.
  7. Laat de cake wanneer deze gaar is even afkoelen in de oven met de deur open.
  8. Voor de topping klop je de monchou los en voeg je de kwark en honing toe. Deze verdeel je royaal over de cake zodra deze helemaal is afgekoeld. Verdeel er daarna naar wens nog wat pecannoten en lichtbruine basterdsuiker over.

Let op dat je deze cake in de koelkast bewaard!

Eet smakelijk en veel plezier met het bakken!

Vergelijkbare berichten